Wednesday, June 17, 2009

Teoria Semnelor de Intrebare

Astazi am facut pe messenger un typo, si am realizat o mica chestie. Am inceput sa ma gandesc: Care este efectul variatiei numarului semnelor de intrebare la sfarsitul unei propozitii?

Exemplul 1 - "Ce?"

Este o intrebare simpla. Nu are nici un fel de efect dubios. Este pur si simplu, o intrebare.

Exemplul 2 - "Ce??"

Aceasta formulare este foarte grava. Daca numarul semnelor de intrebare este egal cu 2,  atunci tonul ar putea fi un pic obfuscat, poate enervat un pic. In orice caz, gravitatea tonului nu e de ignorat (doar in cazul in care voiai sa pui un singur semn de intrebare si din greseala ai scris doua).

Exemplul 3 - "Ce???"

Aici vine efectul mirarii. Acesta este similar cu "Ce?!?" dar mai usor de scris, miscarea degetelor pe tastatura este mai mica => lucrul mecanic depus scade => eficienta mai mare. In orice caz, aceasta formulare exprima gravitatea exemplului 2, dar fara acel ton ofensiv, fara acea extrema agresivitate asupra partelerului de vorba. Este pur si simplu un mod simplu de a zice "lol?"

Exemplul 4 - "Ce?????????????????"

Aici tot echilibrul este pierdut in favorul semnelor de intrebare. Relevanta cuvantului "Ce" scade, aici tot tonul cazand pe expresia "WTF BBQ LOL PLM FCK?!?!?!? ??!?!? ?", ascunsa de metafora "?????????????????". A se nota irelevanta cantitativa a semnelor de intrebare; aceasta teorie merge de la 5 in sus (de preferat 10).

In cazul "Ce????" vezi indecizie. 4 nu este un numar bun de semne de intrebare.

Later!

No comments:

Post a Comment